Gratis training

10 waardevolle tips om je gedachten te beïnvloeden

christelijke coach gedachten beïnvloeden geestelijk groeien pastorale counseling tips over gedachten Sep 11, 2024

We hebben het de afgelopen vier weken over gedachten gehad.

Ik ben wel erg benieuwd hoe jij het hebt ervaren. Ik zou het erg leuk vinden als je het met mij wilt delen, ook als je vragen hebt. Dus je kan deze mail reply-en. Antwoord krijg je altijd.

Weet je, zolang we leven, zullen we strijd hebben omdat we in een geestelijke oorlog verwikkeld zijn. Maar het goede nieuws is:

Wij zijn bevrijd.

We zijn bezig bevrijd te worden. En zullen bevrijd worden.

Dat perspectief geeft mij ook enorme rust. Jezus heeft ons al verlost van de zonde. Het heeft geen macht meer over jou en mij. En als we straks bij Hem zijn, wojo, nooit meer negatieve gedachten, wat een vooruitzicht toch. Maar het kost dus moeite om met je gedachten aan de slag te gaan. Routines kosten tijd!

In deze blog

Ik kan me zo voorstellen dat met vier blogs over het thema gedachten de klus niet geklaard is. Was het maar waar hè, dan zou ik geen baan meer hebben.

Ik wil je daarom een aantal praktische tips geven. Tips die ik zelf heb toegepast en ook geef aan mijn coachees. En het werkt! Niet omdat ik zo geweldig ben, maar omdat het ook waarheden zijn afkomstig uit Gods Woord en bewezen in de hulpverlening.

Ik heb veel methoden en technieken geleerd gedurende 17 jaar hulpverlening. En echt, ik ben daar heel dankbaar voor want ik zag dat het mensen vooruitbracht.

Maar er is echt niks vergelijkbaars met het toepassen van Gods waarheid in je leven.

Hij heeft jou gemaakt en weet wat het beste is voor jou!

10 waardevolle tips om je gedachten te beïnvloeden

  1. Lees je Bijbel en bid elke dag, dat is het fundament. Alleen op die manier groei je geestelijk en leer je God beter kennen. Je gaat toch ook niet één dag zonder eten en drinken (tenzij je vast). Omdat je lichaam het nodig heeft en zo heeft je geest het ook nodig.
  2. Let op je woorden. Want je woorden geven richting aan je leven. Kies er bijvoorbeeld voor om niet meteen te reageren als iets gebeurt. Maar tel tot 10 en soms tot 20. Dat helpt je om niet te reageren vanuit frustratie, pijn. Maar om te checken, Heer wat Zijn Uw gedachten?
  3. Vergroot je geloof (geloof komt door het horen van het woord), luister podcasts die je opbouwen en toerusten. Als je daar meer over wilt weten, reply deze mail en dan kan ik je een aantal goede doorgeven.
  4. Ga naar de kerk, ja ik weet het, soms is er van alles mis in de kerk en mensen doen elkaar van alles aan, bedoeld en onbedoeld. Maar het is nog steeds het lichaam van Christus en God zegt in Zijn woord dat we onze bijeenkomsten niet moeten verzuimen, punt!
  5. Lees of luister boeken die jou opbouwen;
  6. Heb een ‘accountabilitypartner’, iemand met wie je samen bidt, maar ook je mag vragen naar je gedachten en weet waar je doorheen gaat. Zo iemand mag je feedback geven (ook al doet het pijn) maar je weet dat zij het zegt uit liefde.
  7. In ons hart zitten ook onze emoties. Als we deze niet overgeven aan God dan worden wij daardoor geleid en maken we keuzes op basis van emoties, die niet altijd in lijn zijn met het Woord van God. En hoe je je voelt, heeft ook een wisselwerking op hoe je denkt en andersom. Dus praat ook met God over je emoties, zodat Hij zijn visie daarop kan geven en genezing.
  8. Woorden zijn als een zaad. Zondige gedachten brengen ook vrucht voort. Wat doe jij met het Woord van God als het gezaaid wordt? Zorgen van de wereld kunnen het verstrengelen. Zelfs als je er niets voor voelt om te lezen en te bidden, doe het toch! Gods woord, keert nooit vruchteloos terug, Hij doet waartoe het gezonden wordt (zie punt 1).
  9. Mediteer op Gods Woord, herhaal het, regelmatig, schrijf het op, waar je het kunt zien. Ik had periodes en soms doe ik het nog, dat ik het schrijf op mijn hand. Ziet er misschien niet zo flitsend uit. Maar kan mij wat schelen, ‘I need help’, en ik weet dat ik op die manier mijn geloof opbouw.
  10. Ontspan, wandel in de natuur, praat met God, zoek afleiding als het even te veel wordt.

Met welke tip (s) ga jij aan de slag?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.