Gratis training

Blijf je focussen op je einddoel

christelijke coach eeuwig leven focus op einddoel god is trouw pastorale counseling stevig in je schoenen staan Sep 11, 2024

Word jij soms niet moe van al die onrust in de wereld? Wat een ellende kan er toch zijn in de wereld. En soms kun je daar moedeloos van worden.

Deze week kreeg ik een mail van onze beleggingsadviseur waarin het ging over wat voor gevolgen de oorlog in Oekraïne kan hebben op onze financiën. Eerlijk gezegd had ik deze link helemaal niet gelegd, het is dan ook niet zo gek dat we een financiële adviseur hebben die daar wel over nadenkt.

Ik wil een aantal passages van de mail met je delen en 5 lessen met jou delen die je helpen om in de rust te blijven, zodat je stevig in je schoenen kan blijven staan.

Zoek de dingen van boven

"Periodes van onrust komen en gaan en zijn niet voorspelbaar. Daarom blijft in het algemeen het volgende van kracht: focus op de lange termijn en laat u niet afleiden door krantenkoppen en slecht nieuws op korte termijn. Deze blijken slechts ruis te zijn op weg naar uw financiële doelen en wij loodsen uw vermogen hier zo goed mogelijk doorheen."

Wij zijn slechts pelgrims in dit leven en op doorreis. Dit betekent dat onze focus ook moet zijn op de dingen van boven.

Kolossenzen 3:1-2 Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit. Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn.

Als je wilt weten wat die dingen van boven zijn, doe je er goed aan om het hele hoofdstuk van Kolossenzen 3 te lezen.

Alleen maar bezig in het hier en nu op deze aarde om het zo goed mogelijk voor onszelf te hebben, is bezig zijn met de korte termijn. We kunnen ons zo laten afleiden door het zo comfortabel voor onszelf te hebben en bezig te zijn met futiele dingen, maar het doel is dat we straks met Christus zijn.

Maak geen beslissingen op basis van emotie

Wij zien het als onze taak om uw vermogen hier zo goed als mogelijk doorheen te loodsen en wij willen u behoeden voor beslissingen die wellicht zijn gebaseerd op emotionele onrust.

Vaak zijn we geneigd om beslissingen te nemen als we onrust ervaren. En keuzes maken op basis van emoties kan je van de regen in de drup brengen. Wat belangrijk is, is dat we de Heilige Geest vragen om ons te loodsen door tijden van onrust. Hij is onze helper, trooster en zal altijd bij ons zijn en loodst ons door het leven heen. Laten we God om wijsheid vragen, Hij zal het jou ook geven, dat is een belofte.

Spreuken 3:5-6 Vertrouw op de HEERE met heel je hart,

en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al je wegen,

dan zal Híj je paden rechtmaken.

God is altijd trouw

Dit is geen advies, gebaseerd op ‘wishfull thinking’, maar juist gebaseerd op het enige objectieve houvast, dat je in dit soort situaties hebt, namelijk de lessen uit het verleden gecombineerd met een inzicht hoe financiële markten werken.

God heeft zijn trouw bewezen.

Hebreeën 13:8 Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en tot in eeuwigheid.

Je kunt op Hem vertrouwen, geloof is geen wishfull thinking. God is geen mens dat Hij liegen zal. Als je doet wat Hij zegt, zal je merken dat Hij trouw is. En zelfs als wij ontrouw zijn, is Hij wel trouw. Neem Hem op Zijn Woord. Vaak hoor ik dat mensen zeggen, ik durf God niet te vertrouwen. En ook ik kan tal van situaties met je delen dat ik dat niet durfde. Of mij ongerust maakte of God wel voor ons zou zorgen. Ook toen de financiën ‘low’ waren. Maar dan bracht ik mijn zorgen bij God en Hij liet God mij in Zijn Woord zien, hoe Hij voor ons zou zorgen. En terwijl ik dit typ ontroert zijn goedheid mij weer.

Psalm 37:25 Ik ben jong geweest, ik ben ook oud geworden, maar ik heb de rechtvaardige nooit verlaten gezien, of zijn nageslacht op zoek naar brood.

En als je God vertrouwt met je leven, geeft dat rust.

Blijf focussen op het einddoel

Er is veel data beschikbaar van beursdalingen, die aangeven dat deze snel weer worden ingelopen. De beste lange termijn strategie kijkt door korte termijn ruis heen en blijft focussen op het einddoel; uw pensioen of de grote aankoop die u in de toekomst wenst te doen. Dat geeft rust en brengt duidelijkheid, de tijd werkt dan in uw voordeel.

Denk niet dat dit leven je ‘best life now’ is. Het beste komt nog. Dus ook al is er ruis op de weg, het einddoel is de eeuwigheid met God. Dit leven is niet jouw eindbestemming. Bouw niet op aarde je paradijs. Zoek Gods Koninkrijk en dan zal je alles krijgen wat je nodig hebt. Dat betekent zeker niet dat je niet mag genieten van al het goede wat je van God krijgt in deze wereld. Want je mag genieten. Maar houd je er niet zo aan vast, dat je als de vrouw van Lot een zoutpilaar wordt wanneer God wil dat je het loslaat.

Je hoeft het niet alleen te doen
Als u ondanks het bovenstaande twijfelt of uw financieel doel haalbaar is en/of uw risicoprofiel nog wel bij u past of dat uw eigen situatie is gewijzigd, neemt u dan contact op met uw financieel adviseur. Hij of zij kan u verder helpen op weg naar uw financieel doel.

Durf jij hulp te vragen als je twijfelt of door moeilijke situaties heen gaat? Soms blijven we onnodig in cirkels draaien. Of willen we verder, maar we weten niet exact hoe. Mijn man en ik wilden meer inzicht hebben over hoe wij onze financiële doelen wilden bereiken en vandaar dat wij een adviseur hebben ingeschakeld, waarmee we jaarlijks een check-up hebben. Dit levert ons inzicht op, maar ook zien we knelpunten en helpt het ons om bij te sturen, zodat we geen onnodige risico’s lopen.

Merk je dat je op bepaalde gebieden vastloopt, je twijfelt, je weet niet goed hoe je nu verder moet? Ik wil samen met jou kijken wat de aandachtspunten en risico’s zijn. We stellen samen een plan op zodat je de doelen die je voor ogen hebt, kunt bereiken. Zodat je een leven mag leiden in rust, vrijheid en vertrouwen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.