Gratis training

Geloof niet alles wat je denkt

christelijke coach counseling denken beschermen hart beschermen negatieve gedachten pastorale counseling wat is waarheid Sep 11, 2024

Geloof jij alles wat je denkt?

Ik kan je in ieder geval verzekeren dat veel mensen dat wel doen. En als gevolg daarvan voel je je ook nog eens rusteloos, somber en misschien wel depressief.

En weet je wat het ergste is: soms weet je dat de gedachten niet kloppen en wil je het helemaal niet, maar ze ploppen opeens op in je hoofd.

Wist je dat:

Neurowetenschappers aangeven dat negatieve gedachten een schadelijk effect hebben op ons brein?

Langdurige stress, angst, zorgen, negatieve instelling kunnen een oorzaak zijn voor verandering in ons brein en gaan samen met fysieke klachten.

Tegelijkertijd lijkt onderzoek ook aan te tonen dat als je je mentaal goed voelt, je in relatie staat met een betere lichamelijke conditie – zowel je werkelijke lichamelijke gezondheid als hoe je je lichamelijk voelt. Nou als dat geen reden is om aan je gedachten te werken dan weet ik het ook niet meer.

 

In deze blog

Wil ik een begin maken met de serie waarom het van belang is om te werken aan de manier waarop je denkt. Omdat dit van invloed is op alles.

 Geprogrammeerd door je verleden

Jij en ik zijn op een bepaalde manier geprogrammeerd, door ons verleden. De woorden van je ouders, zijn jouw overtuigingen geworden. Als je vaak bekritiseerd bent, niet gesteund, veroordeeld, dan kun je denken dat er iets mis is met jou. Je weet nu inmiddels dat het niet zo is, maar het voelt wel zo. En als er iets gebeurt dan denk je ook vaak, “het zal wel aan mij liggen, jij bent oké, ik ben niet oké.”

Het is een proces om anders te gaan denken. Omdat de manier waarop we denken niet overeenkomt hoe God wil dat we denken. Vaak zijn we gericht op onszelf. Of als het goed voelt, dan zal het wel zo zijn. Maar wij als kinderen van God worden geroepen om onze ogen op Hem te richten en op wat de waarheid is. Positieve affirmaties en positief denken alleen is niet genoeg. Het heeft namelijk weinig effect als je iets affirmeert en het eigenlijk zelf niet gelooft.

Je brein krijgt letterlijk ‘error’ als je iets zegt maar alles in je voelt totaal anders. Daarom is het belangrijk dat je dieper gaat en dat is leven vanuit geloof. Het goede nieuws is dat je jouw gedachten kunt trainen. God heeft ons prachtige richtlijnen gegeven vanuit Zijn Woord. Als je Zijn waarheid stelt boven jouw gedachten zal je merken dat het jouw leven zal transformeren. En dit kan alleen door geloof.

Zaken bekijken vanuit je eigen optiek

Hoe vaak zeg je niet: “zoals ik het zie”. Of ik denk, dat het zo hoort te gaan.

Toen Jezus aan zijn discipelen vertelde dat Hij moest sterven, bestrafte Petrus Hem. Jezus gaf Petrus vervolgens een reprimande en zei ‘Gaat achter mij Satan’, Gij zijt bedacht op de dingen van mensen, maar niet van God. In het Engels vind ik het heel mooi. Daar staat “You are seeing things merely from a human point of view, not from God’s”. Je zou maar Petrus zijn en dit te horen krijgen. Petrus stond in het hier en nu, maar was zich niet bewust van het plan van God met het sterven van Jezus. Hoe vaak zien wij zaken niet vanuit ons eigen optiek in plaats van zoals God het ziet. Daarom is het van belang dat ons hart verandert.

Wat heeft het hart met je denken te maken

Gedachten en hart zijn aan elkaar verbonden volgens God. Spreuken 23:7 Want zoals hij bedacht heeft bij zichzelf, zo zal hij tegen u zeggen: Eet en drink, maar zijn hart is niet bij u.

Dus wil je echt anders gaan denken dan is de eerste stap om een hartoperatie te doen.

Volgende week wil ik het met je hebben over wat het hart is en hoe dat dus van invloed is op jouw denken.

Hoe toets jij of wat je denkt waar is? Wil je een reply achterlaten op deze mail? Hoor graag van je!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.