Gratis training

Gevolgen valse identiteit

christelijke coach christelijke identiteit negatief zelfbeeld pastorale counseling Sep 11, 2024

In deze blog…

… ga ik dieper in op wat een valse identiteit is, mogelijke gevolgen en waarom je zelfs vol van blije hoop kunt zijn als je dit bij jezelf herkent, ja echt! Een valse identiteit neem je aan als je niet (of niet goed) weet wie je eigenlijk bent, of je weet dit wel, maar je bent misschien niet blij met wie je bent.  Zoals je in de vorige blog hebt kunnen lezen, is een valse identiteit dat je uit angst niet durft te laten zien wie je werkelijk bent. Ook heb ik een aantal dingen opgesomd waar je dit aan kunt herkennen. Je kunt dit hier allemaal teruglezen.

Naast je gevoel wegstoppen en de dingen die ik vorige week heb genoemd, zijn hier nog een aantal dingen waar je aan kunt herkennen dat je mogelijk in een valse identiteit wandelt:

  • Je bent geneigd het met iedereen eens te zijn;
  • Je bent niet open/eerlijk over je gevoel;
  • Je vertelt wel eens een leugentje om bestwil om beter voor de dag te komen;
  • Je voelt je niet gehoord of gezien;
  • Je kan je eenzaam voelen, zelfs als je omringd bent door mensen.

Gevolgen valse identiteit

Als gevolg van een valse identiteit weten mensen eigenlijk niet wie je bent en dit is de reden dat je je miskend en eenzaam kan voelen. Mensen geven je bijvoorbeeld een cadeau wat je helemaal niet leuk vindt, omdat je ooit eens hebt gezegd dat je dat mooi vond, terwijl het niet zo was. Of je baas geeft je extra taken die je niet leuk vindt omdat je nooit hebt aangegeven wat je er eigenlijk van vindt. Je ouders zeggen iets tegen je, wat je eigenlijk niet fijn vindt, maar je durft het niet te zeggen, want wat als….

Hoe meer je in een valse identiteit wandelt, des te minder word je erkend en gekend. Dit leidt weer tot een verder verwijderd gevoel van je ware identiteit, de mensen om je heen en zelfs tot God. De afstand tot anderen en het wandelen in je ware identiteit zijn niet onoverbrugbaar. En, ook al voelt het zo, God is nooit ver weg.

Blije hoop

In Gods Woord was wandelen in een valse identiteit iets wat we al in Genesis tegenkomen. Herinner je je het verhaal van Jacob en Ezau?

Jacob deed zich voor als zijn broer om de zegen van zijn vader te ontvangen. Jacob nam een valse identiteit aan. Toch is God nog steeds de God van Abraham Isaac Jacob. En God identificeert Zichzelf zelfs afzonderlijk als de ‘God van Jacob’ in Jesaja 2:3.

Misschien herken jij je in één of zelfs meerdere kenmerken, maar God is nog steeds de God van jou!

God wist van tevoren dat wij niet in één keer zouden weten wie we zijn en zouden wandelen in onze ware identiteit. Dit weerhield Hem er niet van voor jou te kiezen. In tegendeel, Hij weet dat we Hem nodig hebben en houdt ervan om samen met ons te wandelen. Want in Christus leren wij wie wij zijn en om Hem daar oprecht voor te danken.

Volgende week ga ik het hebben over hoe jij je valse identiteit kunt afleggen.

Leven vanuit je identiteit in Christus

Ben jij het zat om als iemand anders dan de unieke jij door het leven te gaan? Wil jij God (weer) dichterbij ervaren en hechte relaties herstellen of opbouwen? Dan is het groepsprogramma 'leven vanuit je identiteit met Christus iets voor jou. Ontdek wie je bent, ga leven vanuit rust en vrijheid. Meer weten, klik hier

Boekentip:

Liefs Naomi

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.