Gratis training

Hoe kijk jij naar jezelf?

christelijke coach christelijke identiteit hoe kijkt god naar mij negatief zelfbeeld pastorale counseling valse identiteit Sep 11, 2024

Soms kan iemand zo’n opmerking tegen je maken, dat je helemaal ineen krimpt. Heb jij dat weleens meegemaakt? Dat je echt zoiets had van, ‘laat de grond NU opensplijten, zodat ik erin kan vallen’.

Je voelt je klein worden, je wordt warm of rood en als er al iets uit je mond komt, denk je ‘waarom heb ik dit nou gezegd’.

Geloof mij, ik heb dit talloze keren meegemaakt. Ik weet nog goed dat ik in het management team zat als leidinggevende en dat er een extern deskundige was uitgenodigd. We zaten daar met ongeveer 15 mensen. We zouden het hebben over de nut en noodzaak van de reorganisatie.

Vervolgens stelt die deskundige ‘out of the blue’ een vraag aan mij. Waar ik het antwoord niet op had. Voor mijn gevoel gingen er minuten voorbij en ik had geen antwoord op de vraag en klapte dicht. Iedereen zat mij schaapachtig aan te kijken. Waarschijnlijk duurde het voor hem ook minuten en gaf hij de beurt aan iemand anders. Ik voelde mij zo ongelofelijk dom. En daar kwam mijn favoriete rotgedachte weer terug.

‘Zie je wel’ je bent dom. Je verdiend het niet om in het MT te zitten. Waarom kun jij geen antwoord geven op deze vraag en je collega wel? Ik heb nog vaker dit soort momenten meegemaakt, maar dat zal ik je voor nu besparen. Wat wel overduidelijk was dat ik iets moest gaan doen met de manier waarop ik naar mijzelf keek. Ik voelde me iedere keer verslagen, minderwaardig en dat wilde ik niet meer. Ik wilde mij niet meer zo voelen.

Ik ben blij dat ik destijds ervoor koos om hulp te zoeken. Het kon toch niet de bedoeling zijn om met dit negatief zelfbeeld te blijven lopen?

Hoe zit dat met jou?

Veel mensen met een verstoord zelfbeeld denken namelijk dat ze de enigen zijn die zich zo voelen, dat de rest zelfverzekerd is en gemakkelijk in zijn kracht gaat staan. Maar het is wetenschappelijk bewezen: de eerste stap om te beginnen aan een nieuw proces is weten dat jij niet alleen bent, dat er eigenlijk heel veel mensen zijn net als jij. Dus het eerste waar in ik je wil uitdagen is:

Stel je zelfbeeld bij

Zelfbeeld begin je te ontwikkelen zodra je een jaar of drie a vier jaar bent. We bouwen een zelfbeeld op uit de omgang andere mensen. Door deze omgang leer je wie je bent en waar je goed in bent.   Teveel negatieve ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je een negatief beeld krijgt.

Wanneer je 3 of 4 jaar bent, kun je het beeld niet bijstellen. Tegen de tijd dat je een jaar of acht bent hebben je hersenen wel de capaciteit om beter over dingen na te denken, dingen in twijfel te trekken en situaties met elkaar te vergelijken. Zo kun je dan tot een eigen oordeel komen. Maar de kans is groot dat je dat niet hebt gedaan. Vaak lopen we ergens tegenaan en dan krijgen we een soort ‘wake-up call’, dat het nu de tijd ervoor is.

Wanneer je in je jeugd onvoldoende waardering of aanmoediging hebt gekregen is dat niet alleen een tekort dat je in die periode hebt gehad, maar werkt dat door in de tegenwoordige tijd. Omdat je het niet hebt gekregen ben je misschien gaan denken dat je niet speciaal bent. Je eigenwaarde is helemaal aan diggelen.

Je loopt vast in het leven je weet niet waar het aan ligt of het lukt niet om datgene eruit te krijgen wat je graag zou willen. Maar klopt het wel hoe je naar jezelf kijkt?

Stel jezelf de volgende vragen?

  1. Klopt het beeld wat ik van mijzelf heb?
  2. Op wat is dit gebaseerd?
  3. Is het waar?
  4. Bespreek je waarnemingen met goede vrienden, je kunt niet alle facetten van jezelf zien en vaak merk je dat zij jou heel anders zien, dan hoe jij jezelf ziet.
  5. En het allerbelangrijkste hoe kijkt God naar mij? Wat zegt Hij in Zijn Woord over mij?

Verlang je ook naar om jezelf te zien zoals God jou ziet?

Dat je niet meer vanuit onzekerheid wandelt, maar vanuit vertrouwen en rust?

Bid dan dit gebed samen met mij:

Lieve Vader in de hemel, U heeft mij gemaakt. U zegt in Uw woord, dat u mij heeft gemaakt en gevormd in de buik van mijn moeder. Het is een wonder hoe u mij gemaakt heeft.  Uw Woord zegt ook dat ik Uw maaksel ben. Alles wat U gemaakt heeft is goed. U heeft mij mooi en goed gemaakt. Help mij om mezelf te zien, zoals U mij ziet. Wilt u mijn gedachten die niet overeenkomen met hoe U over mij denkt veranderen, dat bid ik in Jezus Naam, amen!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.