Gratis training

Je moet je hart beschermen

christelijk hart christelijke coach christelijke hulpverlening discipelschap hart beschermen pastorale counseling wie ben ik in christus Sep 11, 2024
Je moet je hart beschermen...

Ik had je vorige week beloofd dat ik je een belangrijke tip zou geven om je gedachten te veranderen. Nou, het staat dus in de titel. Jij en ik moeten ons hart beschermen.

“Euhhh… is dit de tip Naomi?” Ja, dit is het! Simpel toch? Nee, natuurlijk niet! Maar dit is wel wat Jezus zegt. Jezus zegt dat onze gedachten uit ons hart komen. En Jezus, die hun gedachten zag, zei: Waarom overweegt u verkeerde dingen in uw hart? (Mattheüs 9:4).

Vanuit je hart maak je beslissingen

Het hart is het centrum van ons als mensen en bepalend voor veel beslissingen die jij maakt. Je hart  is de plek waar je gedachten, je emoties, en je verlangens vandaan komen. Als je hart bevuild is, raakt alles bevuild, je gedachten, je verlangens, je gevoelens.
Daarom zegt de Bijbel ook in Spreuken 4:23: Bescherm je hart boven alles wat te behoeden is, want daaruit zijn de uitingen van het leven.
  • Ik kies heel bewust met wie ik omga; ‘ain’t nobody got time for negative spirits’;
  • Ik voed mijzelf met het Woord, goede geestelijke muziek, podcasts etc.
  • Ik doe dat heel bewust door te bewaken, waar kijk ik naar? Serieus, je wordt gebombardeerd met onreinheid op Netflix, gevloek etc. Yup, er blijft vrij weinig over wat je kunt bekijken. En als ik het wel doe, spreekt de Heilige Geest tot mijn geweten, ‘dit had je niet moeten kijken’;

Wat zit er in je hart?
Wat zit er in je hart, onvergevingsgezindheid? Jaloezie? Haat? Angst? Boosheid? In mijn praktijk neem ik hier uitvoerig de tijd voor. Ik sta stil hoe jouw leven is geweest. Wij kijken wat voor gevoelens, emoties en gedachten dit bij je oproept. Wat heb jij opgeslagen in je hart?
Alles mag er zijn, zonder oordeel! Je voelt nou eenmaal wat je voelt! Wij brengen het ook voor God, wat vindt Hij hiervan? Waar mag jij afstand van doen? Omdat dit als gif in je leven werkt.

Stil staan bij de waarheid
Maar we staan ook stil bij de Waarheid, dat jij als kind van God een nieuw hart hebt gekregen. Waarin God woont. Jij bent een nieuwe schepping geworden in Christus en nu heb je de gedachten van Christus (2 Kor 5:17, 1 Kor 2:16). En ik prikkel jou om daarnaartoe te bewegen en ja soms ook een schop onder je kont……
De gedachten van Christus, dat is de waarheid en die verdrijft alle leugens die je gelooft over God, jezelf en anderen. Die gedachten van Christus zullen je hart vervullen, waardoor je ook anders zal gaan denken.
Je hebt een nieuwe identiteit gekregen. En je mag leven naar die nieuwe identiteit, maar dat is een proces, waarin het vernieuwen van ons denken een belangrijk deel is. Het is van belang dat je Zijn waarheid boven jouw gedachten stelt.

Echte verandering
Ik geloof dat als jij en ik échte verandering willen, in ons denken, het ontzettend belangrijk is om in de waarheid te wandelen.

Volgende week deel ik met jou een artikel dat ik geschreven heb voor het pastoraal tijdschrift ‘Metamorfose’ van Centrum Pastorale Counseling. De titel is ‘Wat is waarheid’.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.