Gratis training

Je ware identiteit

christelijke coach christelijke identiteit minderwaardigheidsgevoelens negatieve gedachten ontdek wie je bent in christus pastorale counseling Sep 11, 2024

In deze blog

Deel ik iets over mijn persoonlijke worsteling met identiteit en hoe God herstel gebracht heeft.

Ik kom uit een gebroken gezin

Ik was 14 jaar toen ik mijn biologische vader leerde kennen. Ik groeide op in een gebroken gezin waarin lichamelijke en geestelijke mishandeling mij niet onbekend was.  Mijn stiefvader noemde mij met regelmaat dom en een bastaard. Ik voelde mij waardeloos. Toen ik mijn vader leerde kennen, ging ik heel krampachtig op zoek naar zijn bevestiging. Ik wilde weten of hij wel van mij hield. Er was echt een onverzadigd gat in mij geslagen door mijn ervaringen, waarvan ik weet dat alleen God het kan vullen met Zijn liefde. Dus ik heb heel erg geworsteld met mijn identiteit, minderwaardigheidsgevoelens, lage zelfwaarde en moeite om mijzelf te aanvaarden. Maar God is trouw. Door de jaren heen heeft Hij Zijn liefde op zulke wonderbaarlijke manieren bevestigd. Hij heeft herstel gebracht in mijn leven, dat was een proces van vallen en opstaan. Heb jij een rozengeur en maneschijn leventje? Of heb jij net als ik ook dingen meegemaakt die misschien wel zo’n onverzadigbaar gat in jou geslagen heeft? Weet dan dat ook dat gat alleen door Zijn liefde gevuld kan worden. Weet dan ook dat Hij dat niet alleen kan maar ook wil.

Het gaat erom dat je beseft wie je bent in Christus.
Je kan je verleden zo enorm met je meedragen en het jou laten definiëren. Maar je bent niet meer jouw verleden. De Bijbel zegt dat je een nieuwe schepping bent. Je bent een nieuw mens geworden. Je bent een kind van God. En ik heb ook echt moeten leren wat dat betekent, want het voelt niet altijd zo en je gedachten gaan vaak terug naar het oude. Als jij jouw leven aan Jezus gegeven hebt ben je geen zondaar meer, maar een Heilige. Je hebt de Heilige Geest gekregen en je geest is levend gemaakt. Dus het is van belang dat je wandelt in de Geest. De Heilige Geest woont in je en helpt jou om dit te doen. Je kunt dit écht niet in eigen kracht.

Dit is ook voor jou!

Wil jij ook dat God herstel brengt in jouw leven en wandelen in de Geest? Get ready voor deze oefening. Misschien zeg jij wel: “Nou, ik heb niet echt van die dingen meegemaakt, maar ik vraag me toch af of ik wandel in de Geest.” Je hoeft geen heftige dingen meegemaakt te hebben om in een valse identiteit te wandelen. Volgende week, in de laatste blog van deze serie, zal ik daar ook een persoonlijk voorbeeld van delen.

Aan de slag

Eén van de handvatten die ik je wil geven is een praktische opdracht.
Neem eens echt de tijd om te bestuderen wat het betekent om je identiteit in Christus te hebben.

Pak de Bijbel, pen en papier, of je telefoon erbij en zoek eens teksten op die over jouw identiteit in Christus gaan en schrijf die in de ik-vorm op. Bijvoorbeeld de tekst van de blog van vorige week:
Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping […]. 2 Korintiërs 5:17a NBG

Wordt dan:
“In Christus ben ik: een nieuwe schepping.”
De Bijbel app of Google kunnen handige tools zijn bij het zoeken van Bijbelteksten op thema’s. Typ maar eens op Google “identiteit in Christus Bijbeltekst” in!

Maak op deze manier een lijstje van waarheden over jouw identiteit en gebruik dit als je aan jezelf twijfelt. Dank God voor deze waarheden en je zult zien dat Hij jou door Zijn Woord herstelt en in waarheid bevestigt.

Voor verdieping in dit thema, schaf deze serie aan:

 <script><script>

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.