Gratis training

Kies je vriendinnen zorgvuldig

bouwen aan gezonde relaties christelijke coach pastorale counseling valentijnsdag vriendschappen Sep 11, 2024

Happy Galentineday,

Had jij hier al eerder van gehoord? Tot voor kort wist ik niet wat Galentine inhield. Ik dacht oprecht dat iemand een typefout had gemaakt. Maar nee, het is woord bestaat. Het is een samenvoeging van het Engelse woord ‘Gal’ en Val. Dus op deze dag kun je Valentijn vieren met jouw vriendinnen. Maar met welke vrienden wil jij Galentine vieren?

Ik maak geen grap, ik ben heel zorgvuldig in het kiezen van mijn vrienden. De Bijbel zegt hierover in  Spreuken 18:24 ‘Wie veel vrienden heeft, raakt snel geruïneerd, een echte vriend is meer waard dan een broer. Ook hoor je vaak, je wordt het gemiddelde van de 5 vrienden die je hebt. Dus ik denk echt dat het van belang is wie je dichtbij jou laat, agree?

In mijn vorige blog had ik het over het bijstellen van je zelfbeeld. En had ik aangegeven dat jij jouw waarnemingen met goede vrienden kan bespreken. Waarom? Omdat je simpelweg niet alle facetten van jezelf kan zien. Je bent net zoals een diamant en afhankelijk van de belichting zie je weer een andere schittering. Ik heb ook eens gelezen dat een psycholoog zei dat je een spiegel nodig hebt om jezelf goed te zien. En die spiegel kunnen mensen om je heen zijn.

Je bent zeer gezegend als je mensen om je heen hebt, die van jou houden om wie je bent. Die je motiveren, waar je mee kan lachen en huilen, waar je jezelf kan zijn, je diepste geheimen mee kan delen en die dan ook verborgen blijven. Vriendinnen waar je samen mee kan bidden, maar ook vriendinnen die jou de waarheid durven zeggen, omdat zij het beste met jou voor hebben. Heb jij die vriendinnen?

Ik ben dankbaar dat ik door de jaren heen kostbare vriendschappen heb opgebouwd. Maar ook heb ik afscheid moeten nemen van vriendinnen. Dat is niet altijd even makkelijk en kan ook pijnlijk zijn. Omdat je verwachtingen niet meer overeenkomen of de mate van energie die je stopt in een vriendschap.

Maar nu even terugkomend op vriendinnen die je nodig hebt in je leven. Vriendinnen die een ‘booster’ zijn voor je zelfvertrouwen en die je helpen om te groeien in je geestelijke wandel.

Ik deel graag 3 tips met je die mij hebben geholpen en daarmee ook hoe ik naar mijzelf keek.

1.Wie wil jij zijn als persoon? Waar wil je naartoe groeien? Kies vriendinnen die je daarin kunnen bekrachtigen, stimuleren en aanmoedigen. Maar ook dat je eenzelfde positieve mindset hebt. Je hebt niks aan vriendinnen die negatief in het leven staan en alleen maar klagen of roddelen. Dit is nergens goed voor. En natuurlijk heb je weleens dat je klaagt, daar heb ik het niet over. Ik heb het over structureel negatief zijn. Als je op bezoek bent geweest, ben je letterlijk uitgeput. Mij niet bellen.

2. Ik heb mij voorgenomen om méér te lijken op Jezus. Jij ook ? Maar niet alleen dat, ik wil dat mijn leven in teken staat van aanbidding. Dat betekent dat ik mij ook omring met vrouwen die dat ook voor ogen hebben. Wanneer je je omringt met Godvrezende vrouwen is het gesprek anders, de onderwerpen zijn anders en zo groei je. Want dit zijn ook de vrouwen die in je leven kunnen spreken, je verwijzen naar God en met je kunnen bidden.

3. “Go where you are celebrated, not tolerated”. Zijn je vriendinnen blij om jou te zien, vinden ze het leuk als je er bent, doen ze moeite om jou te zien of ben jij altijd degene die een afspraak moet initiëren. En als die afspraak er eenmaal is, dan krijg je het gevoel dat je dankbaar moet zijn dat ze tijd voor jou heeft gemaakt. Het gaat altijd over haar, nooit over jou. Jammer, tuurlijk zijn er fases dat je even meer moet geven, een goede vriendschap kan het hebben, maar er mag wel wederkerigheid zijn.

Heb je die vriendschap nog niet, don’t worry, maak er een gebedspunt van en geloof mij, ik weet uit eigen ervaring dat God hierin zal voorzien. En misschien vind je het wel spannend, omdat je in het verleden gekwetst bent geweest, bespreek ook dit met God, maar neem ook stappen in geloof. Want vriendschappen zijn echt een zegen van God.

Happy Galentinesday lady, dikke kus en knuffel💋

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.