Gratis training

Voordelen van cognitieve gedragstherapie

beinvloed je gedachten christelijke coach cognitieve gedragtherapie negatieve gedachten pastorale counseling Sep 11, 2024

Hoe is het gegaan met meer tijd doorbrengen in het Woord van God?

Vorige week had ik het erover dat dit zo van belang is, wil je andere gedachten hebben. Want wat je tot je neemt, beïnvloed je gedachten.

Ken je dat kinderliedje?

Bewaar je oog, bewaar je oog
voor wat je ziet.
Bewaar je oog, bewaar je oog
voor wat je ziet.
Er is een Vriend die op je let
en die luistert naar 't gebed.
Bewaar je oog, bewaar je oog
voor wat je ziet.

Het laatste refrein gaat over het bewaren van je oog, je mond, je voet, je hand.
En misschien denk je wel, wat heeft dat alles te maken met mijn gedachten?
Wat je tot je neemt door je zintuigen beïnvloedt alles. Als je veel op Netflix zit of social media, beïnvloedt dat je gedachten. Wat je hoort, ziet, doet, beïnvloedt je gedachten. Des te meer een reden om bewust dat onder de loep te nemen toch?

In deze blog
Ik wil het kort met je hebben over cognitieve gedragstherapie (CGT). De grondlegger daarvan is Albert Ellis. Een bekend Amerikaanse psycholoog en psychotherapeut. Wat je daaraan hebt, ga ik je nu vertellen.

Wat is Cognitieve gedragstherapie (CGT)

CGT is een vorm van psychotherapie die ik ook gebruik in mijn praktijk. Waarom? Omdat het je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. CGT gaat ervan uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door iemands gedachten en gedrag.

Effecten van gedachten op jouw leven
Je kan nou eenmaal niet altijd invloed hebben op de situatie om je heen. De enige op wie we invloed hebben, ben jezelf. En natuurlijk tot op zekere hoogte heb je ook invloed op anderen. Maar niet op de wijze waarop ze kiezen om te reageren.

Negatieve externe gebeurtenissen hoeven niet per definitie een depressie of somberheid of negatieve gedachten te produceren. Maar de manier waarop we dit vertalen, heeft alles te maken met hoe je denkt. En vooral als we de Bijbel buiten beschouwing laten.

Jouw ervaring is niet mijn ervaring
Ik kan mij herinneren dat mijn broertje zei dat we nooit liefde hebben gehad. Ik was het met hem eens dat dingen anders hadden gekund in ons gezinsleven. Maar zijn ervaring was totaal niet mijn ervaring en mijn gedachten. En dan heb ik het niet over goed of fout. Maar puur om beleving. Zo kun je dus beiden een situatie ervaren maar het anders beleven. Dat heeft te maken met je unieke persoonlijkheid, maar vooral ook met hoe je denkt.

Stel jezelf de vraag bij bepaalde (negatieve) gedachten:
Is het waar of onwaar?
Als het waar is, wat betekent het dan?
Als het niet waar is, wat betekent het dan?
Wat zegt het Woord over deze gedachten?
Wat zeggen deze gedachten over mij?

Van wie is deze gedachte? Van mijzelf, de vijand of van God?

Ook deze week heb ik weer huiswerk voor je
Zoals ik al eerder had gezegd, niet alles wat je denkt is waar. Durf jij jouw gedachten te betwisten?

Filippenzen 4:8 Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.