Gratis training

Wat is waarheid?

christelijke coach christelijke hulpverlening coaching counseling discipelschap pastorale counseling pastorale praktijk wat is waarheid Sep 11, 2024

Heb jij weleens gehoord dat iemand tegen jou zegt ‘dat is jouw waarheid’?

Wat iemand daarmee bedoelt, is dat er dus blijkbaar verschillende waarheden kunnen zijn. Ik geloof wel dat er verschillende zienswijzen kunnen zijn. En soms is dat ook helemaal prima. We hoeven en kunnen het ook niet altijd met elkaar eens zijn, toch?

Maar als het in conflict is met Gods Woord, dan is er in mijn optiek maar één waarheid, dat is Gods Woord.
In de nieuwsbrief van vorige week had ik je beloofd om een artikel met je te delen. Dit kun je hieronder delen, het is een kleine ministudie en ik ben benieuwd wat je hiervan vindt?

Waarheid moet goed voelen en klinken
Wat is waarheid? Dit is de vraag die Pilatus stelde toen de Waarheid voor hem stond.
Johannes 18:37 Pilatus dan zei tegen Hem: U bent dus toch een koning? Jezus antwoordde: U zegt dat Ik een Koning ben. Hiervoor ben Ik geboren en hiervoor ben Ik in de wereld gekomen: om voor de waarheid te getuigen. Iedereen die uit de waarheid is, geeft aan Mijn stem gehoor.
In hoeverre willen wij weten wat de waarheid is? In de wereld waarin wij leven wordt waarheid gezien als iets wat subjectief is. Jouw waarheid hoeft niet mijn waarheid te zijn. Waarheid moet goed voelen en klinken en acceptabel zijn voor jou.

Waarheid versus liefde
Dit gedachtengoed is niet alleen doordrongen in de wereld waarin wij leven, maar dringt ook de kerk binnen. Waarheid hoeft niet meer het hoogste woord te voeren, maar liefde. Omwille van de verschillende dogma’s worden afwijkingen van de Schrift bedekt met de mantel der liefde.

Hoe ging de eerste kerk met de leer om?
Als we kijken naar het leven in de eerste gemeente lezen we in Handelingen 2:42: En zij volhardden in de leer van de apostelen en in de gemeenschap, in het breken van het brood en in de gebeden.
Volharden betekent: standvastig blijven (in iets); volharden in of bij hetgeen men aangevangen heeft; bij een weigering volharden, niet er van afwijken; gij moet volharden, volhouden.
Hetgeen wat de eerste kerk deed, volharden, is iets waartoe wij vandaag nog steeds als kerk worden opgeroepen. Om te volharden, vol te houden en vast te houden aan de leer. Juist nu in een wereld die niet meer geloofd in de absolute waarheid. We moeten volharden om vast te houden aan de leer van de apostelen. De leer bevat alles van het oude testament, maar ook wat Jezus hun had overgedragen. Dit alles is van belang voor een levende gemeente die groeit naar het beeld van Christus (Imago Dei).

In 1 Timoteüs 1:3-11 lezen we dat Paulus Timoteüs opdroeg om nog in Efeze te blijven. Hij gaf Timoteüs de opdracht om de kerk te bevelen om geen andere leer te brengen en zich niet bezig te houden met allerlei onderwerpen die de gemeente niet opbouwt in geloof.
Timoteüs moest de anderen bevelen. In het oude Grieks is ‘bevelen’ een militair woord. Het betekent strikte orders krijgen van een bevelhebber. Timoteüs moest dus een bevel geven, zoals een militaire officier. Ik kan mij zo voorstellen dat dit geen eenvoudige taak is, ongetwijfeld zal Timoteüs op weerstand hebben gestuit. Maar er was iets op het spel. Het afwijken van de leer heeft als gevolg dat mensen niet meer opgroeien in de rechte kennis en dus ook niet meer weten wat Gods waarheid is.

Hoe ga je om met leer die afwijkt van de Bijbel?
Nu, hoe gaan wij om met discussies, onderwerpen, leer die afwijkt van de waarheid, Paulus geeft daar ook een antwoord op. Paulus zegt, het doel van alle vermaning is liefde uit een rein hart, een goed geweten en een ongeveinsd geloof.
Alleen waarheid zonder liefde, wordt wettisch, waarin je kil en hard communiceert. Alleen maar liefde, dan kan je een zachte heelmeester zijn en stinkende wonden maken. Verder kun je je afvragen hoe liefdevol het is als je iemand niet wijst op de waarheid van Gods woord.

Hoe is dit van nut in de pastorale praktijk?
Liefde is de beweegreden waarom wij mensen vermanen, ook al is dit een bevel! Bevelen ‘moeten’ gegeven worden in de liefde.
Wanneer wij mensen vermanen moet het voortkomen uit een rein hart. Dit betekent dat ons hart bewogen wordt vanuit de liefde van Christus. Een hart wat bewogen is om een ander te zien groeien naar het beeld van Christus;
Wanneer wij mensen vermanen dan doen wij het niet uit irritatie, vanuit trots of om iemand op zijn/haar pIaats te zetten. Maar de Bijbel leert ons in Galaten 6:1 Broeders, ook als iemand onverhoeds tot enige overtreding komt, moet u die geestelijk bent, zo iemand weer terechtbrengen, in een geest van zachtmoedigheid. Houd intussen uzelf in het oog, opdat ook u niet in verzoeking komt. Dus zachtmoedigheid is fundamenteel.
Wanneer wij iemand vermanen dan komt het uit een ongeveinsd geloof. Geloof is een gave die wij van God hebben ontvangen. Het is een geloof wat eerlijk is, innig gemeend. Een geloof wat niet alleen uit woorden bestaat, maar dat je door de Heilige Geest in staat stelt dat het ook vrucht draagt.

Wat is de waarheid?
De waarheid staat in de Schrift. De waarheid is een persoon. Wij hebben de opdracht als kinderen van God om alles te toetsen aan de Schrift. En alles wat afwijkt van hetgeen de apostelen leerden en dwalingen brengt, om te bevelen dit te stoppen. Jezus zegt: Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Liefde en waarheid gaan samen. Het één kan niet zonder het ander.
Zo wel een beetje lange nieuwsbrief, eigenlijk een ministudie.

Maar ik hoop dat het je aan het denken zet over hoe jij omgaat met de waarheid in jouw leven en ik vind het super leuk als je het deelt wat jij eruit hebt gehaald. Dat kan hieronder :-)

Zo inspireren wij elkaar :-)

Last but not least…..Op woensdag 26 januari om 20.00 uur geef ik een gratis webinar. Dit gaat over ‘Ontdek wie je bent’. Wist je dat dit een veel gestelde vraag is? Wie ben ik? Wat is Gods plan met mijn leven? Hoe ga ik om met onzekerheid? Hoe kan ik mezelf zien zoals God mij ziet?
Wil je hierbij aanwezig zijn. klik hier voor meer informatie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.