Gratis training

Wie denk je dat je bent?

christelijke coach identiteit in christus pastorale counseling valse identiteit wie ben ik in christus Sep 11, 2024

Heeft iemand jou dit wel eens gevraagd? Of dat je zelf denkt ‘Ja maar, wie ben ik…’?

Als je hier niet direct een antwoord op hebt, weet je waarschijnlijk nog niet zo goed wie je bent. Dit geeft je misschien een beetje een ongemakkelijk gevoel, maar geen paniek!

De komende weken geef ik je handvatten om steeds meer te ontdekken wie jij bent in Christus.

In deze blog

In deze blog beginnen we met verkennen wat identiteit is, wat het verschil is tussen een ware en valse identiteit en hoe we deze kunnen erkennen. Met een valse identiteit val je een keer door de mand. Dat is denk ik het laatste wat je wilt. En soms heb je dat idee ook en kost het je zoveel energie om ‘te doen alsof’.

Hoe fijn zou het zijn als je wandelt in je ware identiteit, laten we samen op reis gaan daarnaartoe.

Work in progress

Als christen zijn we namelijk allemaal in een proces van heiliging, zoals ook in Hebreeën 10:14 staat geschreven: “Want met één offer heeft Hij hen die geheiligd worden, tot in eeuwigheid volmaakt.”

Zoals je misschien wel weet, betekent heilig ‘apart gezet’. Ten eerste worden we apart gezet voor God en dus onderscheiden van mensen die niet bij God horen. Daarnaast worden we ook onderscheiden van andere heiligen, om onze unieke plek en functie te ontdekken in het lichaam van Christus.

Als we niet vanuit onze identiteit in Christus leven, noemen we dit ook wel ‘leven vanuit een valse identiteit’. Maar voor we verder gaan, laten we even kijken naar de betekenis van het woord ‘identiteit’. Het komt van het Latijns ‘identitas’, wat betekent  ‘volkomen gelijk of gelijkwaardig’. Als we dus vragen: “Waarmee identificeer jij je?” Willen wij te weten komen waarmee iemand zich gelijkstelt, ofwel, in welk beeld wij zijn. Niet voor niets heb ik gekozen voor de naam Imago Dei, wat betekent: Beeld van God.

Herkennen valse identiteit

Hoe herken je nou of je vanuit een valse identiteit leeft? Ik noem een aantal dingen op:

  • je hebt moeite met grenzen stellen, uit angst voor wat anderen van je zullen denken;
  • je bent jaloers op anderen en hun talenten;
  • je bent onzeker over je handelen, je denkt vaak, doe ik het wel goed?;
  • je bent zoekende in wie je bent;
  • je stelt hoge eisen aan jezelf, het liefst gaat alles perfect;
  • je durft niet te zeggen wat je denkt of voelt, uit angst afgewezen te worden;
  • je probeert van alles te doen voor God om zo zijn goedkeuring te winnen, in plaats van te zijn wie je bent.

Een valse identiteit komt erop neer, dat je niet echt durft te laten zien wie je werkelijk bent. Uit angst wat mensen denken, vinden. Het kost je ontzettend veel moeite en je wordt er onrustig en verdrietig van.

Je bent waardevol

Zoals ik al eerder zei, met een valse identiteit val je een keer door de mand. Want het gaat niet om het doen of hebben, identiteit gaat over het zijn. Je bent waardevol omdat God zegt dat je waardevol bent.

Hoe zou het zijn als je weet wie je bent in Christus en weet welke stappen je moet nemen om steeds meer jezelf te kennen zoals Hij jou ziet en bedoeld heeft?

Zoals je in Psalm 139 kunt lezen, heeft God veel gedachten over jou. Hij noemt jou Zijn kind en heeft jou aanvaard. Daar kan je niks voor doen. Hij heeft jou als kind van God een positie gegeven in Christus. Je positie is dat je rechtvaardig verklaard bent en Heilig. Je staat recht voor God en je bent een Heilige om wat Christus gedaan heeft. Dat is je ware identiteit.

Ware identiteit brengt zelfvertrouwen vanuit een gezond Godsbeeld. En God ziet jou als Zijn prachtdochter. Volgende week ga ik iets dieper in op het herkennen van een valse identiteit, dus stay tuned!

1 van mijn favoriete boekjes die mij echt geholpen heeft:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.