Gratis training

Wil jij jouw zelfbeeld in stand kan houden?

christelijke coach christelijke identiteit negatief zelfbeeld pastorale counseling Sep 11, 2024

Ik heb een vraag voor je. Op 18 december 1885 werd in de Verenigde Staten de slavernij afgeschaft. Hoeveel slaven waren er nog op 19 december 1885?

Feitelijk was er niemand meer slaaf. Je zou denken dat het de reden was voor een groot feest.

Maar niets minder dan dat, want weet je, sommige mensen hoorden het nieuws wel, maar bleven nog leven als slaaf. Dus de waarheid dat ze geen slaaf meer waren, maakte helemaal niks uit voor de wijze waarop ze leefden.

Ze deden nog dezelfde werkzaamheden, gedroegen zich hetzelfde, ‘ja meester, nee meester’. Spraken hetzelfde, dachten hetzelfde, zagen zichzelf nog als slaaf er was helemaal niks veranderd.

Het trieste ervan is, dat ze dit ook doorgaven aan hun kinderen. Kinderen groeiden op met het idee dat ze helemaal niet vrij waren. We zijn slaven!

Wat heeft dat nu te maken met jij en ik?

Dat ga ik je nu vertellen.

Slavenidenteit

Wanneer je worstelt met een negatief zelfbeeld, dan heb je bepaalde gedachten over jezelf. Je voelt je onzeker, minderwaardig, je eigenwaarde is zoek en je hebt moeite om jezelf te aanvaarden. Je leeft vanuit een bepaalde identiteit en misschien komt dit nu hard aan, maar het is een slavenidentiteit.

Voordat je de Here Jezus kende, was je slaaf van de zonde. De zonde had ons in de macht en je werd als een paard met een bit in zijn mond overal naar toe gesleurd. Je liet je leiden door wat je dacht, wilde, zag, voelde en dat kwam uit een hart wat nog niet aan God was toegewijd.

Romeinen 6:6-7 Dit weten wij toch, dat onze oude mens met Hem gekruisigd is, opdat het lichaam van de zonde tenietgedaan zou worden en wij niet meer als slaaf de zonde zouden dienen. Want wie gestorven is, is rechtens vrij van de zonde.

Identiteit in Christus

Het goede nieuws is dat je een nieuwe identiteit hebt gekregen in Christus.

2 Korinthe 5:17 Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden.

Dit betekent dat wie je was in het verleden, je dat ook niet meer bent. Je bent nu een kind van God. God heeft alles nieuw gemaakt. Dat is de waarheid. Je bent waardevol, geliefd, aanvaard, je bent Zijn meesterwerk. Dat is de waarheid, maar heb je die waarheid aanvaard of blijf je hangen in je verleden? Net zoals die slaven. Ze konden een groot feest vieren, maar lieten zich intimideren door de slavenhouders dat het misschien wettelijk wel zo is, maar feitelijk, ‘hou toch op, je bent gewoon nog steeds een slaaf en je moet doen wat ik zeg’.

Hoe zit het met jou lieve vrouw?

Wandel je al in je nieuwe identiteit of vind je het lastig om in deze waarheid te leven? En wat is daar dan de reden van?

Ik wil je in ieder geval bemoedigen, aansporen om dit NIET te accepteren. Laat niemand, ook niet jijzelf je vertellen dat je niet de moeite waard bent. Ik geloof dat zeker niet.

Galaten 5:1 Sta dan vast in de vrijheid waarmee Christus ons vrijgemaakt heeft, en laat u niet weer met een juk van slavernij belasten.

Wat vind je van deze post? Zet je reactie in de comments hieronder.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.